Skip Navigation LinksAnasayfa > Teknik Bilgi


Proses Akış Şeması, Ekipmanlar, Yakma Prosesi ve Kontrolü


Kümes Isıtma Sistemleri Arasındaki Farklar


Yanma Reaksiyonunu Etkileyen Paramatreler ve Uygun Yanma Koşulları

PROSES AKIŞ ŞEMASI, EKİPMANLAR, YAKMA PROSESİ VE KONTROLÜ


PRO-HR SERİSİ HAREKETLİ IZGARALI REFRAKTER UYGULAMALI KAZANLAR İÇİN
PROSES AKIŞ ŞEMASI

1. Yakıt Besleme Bunkeri

Sistemde sürekli yakıt beslemenin otomatik sağlanabilmesi için maksimum enerji ihtiyacı dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda günlük tüketime cevap verebilecek kapasitede yakıtı içine alan günlük yakıt bunkeri

2. Yakıt Besleme Konveyörü

Günlük yakıt bunkerinden aldığı yakıtı hareketli ızgaralı yakma sistemine taşımada kullanılacak otomatik besleme konveyörü, hareketli ızgara üzerinde yer alan ve sıcak su kazanının bir parçası olan dahili bunkere pedallı siviç den aldığı sinyal doğrultusunda yakıt beslemesinde bulunarak dahili bunkerin sürekli dolu kalmasını sağlar.

3. Birincil Yakma Fanı ve Dağıtıcı Kanal

Birincil yakma fanı tarafından ızgara altından verilen hava, kanal ile üç ayrı bölgeden üflenir. Sisteme yanma için gerekli havanın beslenmesinde kullanılır.

4. Hareketli ızgara tahrik redüktörü

Hareketli ızgara mekanizmasının sabit basamaklar üzerinde ileri-geri var-gel hareketini yapmasını sağlayan eksantrik milin tahrikinde kullanılan redüktör motor.

5. Hareketli Izgara Mekanizması

Dahili bunkerden kendi ağırlığı ile gelen yakıtın “Kurutma – Proliz – Gazlaştırma – Sabit karbon (char) yakma – Cüruflaşma” bölgelerinde gerekli reaksiyonlara uğramasını takiben kül cüruf tahliye helezonuna ulaştırılmasını sağlar.

6. Refrakter Yüzeyler

Ocak duvarlarında gerekli mekanik korumayı sağlarken yansıma özelliği ile yanma reaksiyonu için gerekli sıcaklıklara ulaşılmasını kolaylaştırır. Ocağın sürekli sıcak kalmasını sağlar

7. İkincil Hava Nozulları

Izgara yatağı üzerindeki yakıtın birincil hava ile yanma reaksiyonun başlaması ve gazlaşma sonrasında açığa çıkan uçucu gazların karıştırılması ve yakılması için gerekli havanın ocak içersine beslenmesini sağlayan nozullardır.

8. Sıcak Su Kazanı

Sıcak gazlardan suya ısı transferinin gerçekleştiği ısı değiştirgecidir. Mahal ısıtmada kullanılacak sıcak suyun ısıtıldığı bölümdür.

9. Kül – Cüruf Tahliye Helezonu

Hareketli ızgara mekanizması ile, yanma reaksiyonunu tamamlanmış yakıtlardan arta kalan kül-cürufların ocak içerisinden uzaklaştırılmasında kullanılan helezon götürücüdür.

10. Baca Aspirasyon Fanı

Ocak içersinde yanma sonucu açığa çıkan gazların sıcak su kazanı içerisinde dolaştırılmasını ve takiben bacadan atmosfere ulaştırılmasını sağlayan fandır.

11. Baca

Yanma sonu atık gazların atmosfere ulaştırılması için çelik sac malzemeden yapılmış imalattır.

12. Otomasyon Kontrol PanosuYakıt Kalitesi

Yakıt besleme, hareketli ızgara, birincil fan, ikincil fan, kül-cüruf helezonu, baca aspirasyon fanı ve sirkülasyon pompası gibi gerekli armatürlerin yakıcıya bağlı kalmaksızın kontrolünü sağlayan kumanda panosudur.

13. Yakma Prosesi ve KontrolüYakıt Kalitesi

Yakıt, günlük bunkerden bantlı konveyör ile hareketli ızgara mekanizması üzerinde yer alan ve sıcak su kazanı basınçlı kap bölümüne dahil olan etrafı su ile çevrili bunkere ulaştırılır.


Etrafında kazan işletme sıcaklığında su bulunan bunkerdeki yakıt, yakma hızına bağlı olarak ağır ağır yanma odasına doğru kendi ağırlığı ile iner. Yakıt, ızgara üzerine düşene kadar hem sulu bunkerdeki su sıcaklığından hemde yanmanın gerçekleştiği ocağa yaklaştıkça artan ocak sıcaklıklarından etkilenerek kurutulur (50-100 OC).

Hareketli ızgara üzerine ulaştığında kurutulması sağlanmış yakıt (150-500 OC) aralığında haricen beslenen oksitleyici yani hava ile termal ayrışmaya (piroliz) maruz kalır. Termal ayrışma sonucunda katran ve düşük moleküler ağırlıklı gazlar CO ve CO2 formunda açığa çıkar. Piroliz sonucu açığa çıkan ürünlerin miktarları ve oluşum şekli yakıtın nem oranı ile birlikte sıcaklığa, basınca ve reaksiyon süresine bağlıdır.

Piroliz aşamasını tamamlayan, uçucularını açığa çıkarmış ve sabit karbon kısmı kalmış yakıt hareketli ızgaranın takip eden bölümünde ızgara altından beslenen hava ile yakılır. Burada gerçekleşen termal bozulma sonucu CO2, H2O ve ısı enerjisi açığa çıkar. Bu reaksiyonun gerçekleşmesi sırasında ocak sıcaklığı (800-1100 OC) ye kadar ulaşır. Gazlaştırma aşamasında hava, su buharı, oksijen ve CO2 in oksitleme özelliği ile açığa CO, CO2, H2O, H2, CH4 ve diğer hidrokarbonlar çıkar. Sabit karbon kısmı ile uçucuların bir kısmı burada yakılırken açığa çıkan uçucu gazların yakılamayan bölümü ızgara üzerinden beslenen ikincil hava aracılığı ile karıştırılarak yakılır.

Tüm bu yakma prosesi (kurutma-piroliz-gazlaştırma) boyunca yakıtın en ideal şekilde oksitlenmesi hedeflenmektedir. Yanmanın kontrolünü sağlamak için hareketli ızgara tahrik redüktörü, birincil yakma havası (ızgara altı havası), ikincil yakma havası (ızgara üstü), açığa çıkan gazların yanma odasındaki reaksiyon süreçlerinin tamamlanması ve yanma sonu gazlarının atmosfere atılmasını sağlayan baca aspirasyon fanı, yakıcının inisiyatifinden bağımsız olarak tam otomasyonlu kumanda sistemi ile çalıştırılmaktadır. Tüm motorlar uygun çalışma koşullarının sağlanması için hız kontrol cihazı ile sürülmektedir.

Izgaranın son bölümünde yanma reaksiyonu tamamlanarak yakıttan arta kalan kül ve cüruf oluşur. Oluşan kül ve cüruf otomatik helezon vasıtası ile ocaktan dışarıya tahliye edilir.

Sistem tüm armatürleri ile otomatik kumanda sistemine bağlı çalıştırılarak en ideal ve verimli yanma koşulları sağlanmaya çalışılmış olur.